Przewrócone drzewo na jezdni - szkody z tym związane...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daw9
    Classic
    • 2011
    • 18

blackrs, bo wydawało mi się,że TURÓW już jakiś czas nie było w ofercie
  • Deviant
    Drive
    • 2010
    • 46

Jadąc dzisiaj do pracy, uderzyłem w drzewo, które leżało na jezdni. Uszkodzony mam prawy kierunek, prawa lampa rozbita i dość mocną rysę na całej długości prawej strony.
    Teraz zastanawiam się, czy to mogę gdzieś zgłosić i próbować odzyskać odszkodowanie?
    Moja Octavia to Laurin&Clement 1999 rok.
    Pasują do niej standardowe lampy z tych roczników, czy muszę szukać jakiś specjalnych wersji?
    Z lakierem jakoś sobie poradzę, może zapastuję co się da...
    Zasadniczo...

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

Jeśli wjechałeś w leżące drzewo to może byś problem - niezachowanie należytej ostrożności. Chyba, że wjechałeś w spadające drzewo i zgłośiłeś fakt na policję dobrze by było gdybyś miał świadka
      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• TomekRs
        RS
        • 2011
        • 1670

zawsze mozesz powiedziec, ze "spadlo" i nie miales mozliwosci unikniecia kolizji.

Komentarz

• kamel1980
          Rider
          • 2009
          • 304

Zamieszczone przez octaviars1
          zawsze mozesz powiedziec, ze "spadlo" i nie miales mozliwosci unikniecia kolizji.
          Chyba, że zgłoszenie o leżącym drzewie poszło kilka godzin / dni wcześniej, a Ty zgłosisz późniejszy termin upadku drzewa i wychodzi mały zgrzyt

1. Jak drzewo leżało na jezdni a Ty w nie wjechałeś - Twój problem, patrzy się gdzie się jedzie.
          2. Jak drzewo faktycznie przy Tobie spadało to inna bajka i powinno to wyglądać tak, że wzywasz policję, oni sporządzają notatkę (przydatna jest m.in. jako podkładka dla ubezpieczyciela i innych organów), następnie dowiadujesz się kto jest zarządcą drogi (w GDDiK lub w urzędzie gminy, na obszarze której miało to miejsce) i do właściciela występujesz o odszkodowanie.

Komentarz

• Deviant
            Drive
            • 2010
            • 46

Dramat panowie.
            Sprawa zgłoszona. Zostałem ogłoszony sprawcą bo wjechałem w drzewo. Mandat karny się za to należy w wysokości 100 złotych. Jeżeli jechałbym ze świadkiem to... mandat byłby w kwocie 250 złotych + punkty... Co za kraj!?
            Najgorsze jest to, że o 7 rano na takim zadupiu nie widziałem, że coś leży na drodze. Po prostu w ostatniej chwili zauważyłem i tyle ile się dało, to odbiłem w lewo...
            Ostatecznie wygląda to tak, że dowód mam zabrany i nie wiem, czy odzyskam pieniądze na zdarzenie...
            Zasadniczo...

Komentarz

• tomus7
              RS
              • 2010
              • 1896
              • Peugeot

A nie mówiłem a raczej pisałem

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8044
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Deviant
                Najgorsze jest to, że o 7 rano na takim zadupiu nie widziałem, że coś leży na drodze. Po prostu w ostatniej chwili zauważyłem i tyle ile się dało, to odbiłem w lewo...
                To się nazywa niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze i dodatkowo narażałeś pasażera na niebezpieczeństwo i stąd ten mandat.

Mógłbyś się ubiegać jeżeli drzewo przewróciło by Ci się na samochód lub tuż przed autem co by potwierdzały uszkodzenia auta.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Northeusz
                  RS
                  • 2010
                  • 1677
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Dramat panowie.
                  Sprawa zgłoszona. Zostałem ogłoszony sprawcą bo wjechałem w drzewo. Mandat karny się za to należy w wysokości 100 złotych. Jeżeli jechałbym ze świadkiem to... mandat byłby w kwocie 250 złotych + punkty... Co za kraj!?
                  Niezła "jazda" :roll:. To co, oni przemnażają mandat przez liczbę osób, czy to za zagrożenie dla zdrowia/zycia pasażera (gdyby jechał)?
                  Pozdrawiam
                  Northeusz

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3778
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a na co liczyłeś :?:
                    Ja znam podobny przypadek ale najechania na leżącego nietrzeźwego chłopa, który doznał obrażeń :idea: I sprawa karna dla szofera :!:
                    Zamieszczone przez Northeusz
                    czy to za zagrożenie dla zdrowia/zycia pasażera (gdyby jechał)?
                    zagrożenie dla innych niż kierowca-sprawca uczestników :idea:
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• Deviant
                      Drive
                      • 2010
                      • 46

Kij z tym - mleko się rozlało. Pytanie, czy teraz uda mi się odzyskać pieniądze za szkody?
                      Odwołanie będę składał od mandatu - popytam prawnika...
                      Zasadniczo...

Komentarz

• pleban
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 580

Jak miałeś AC to odzyskasz, jak nie miałeś to się możesz z drzewem sądzić i z jego OC robić
                        była O1 1,6 102 KM
                        była O1 1,9 TDI 90 KM
                        była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                        był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                        jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• lilo
                          RS
                          • 2006
                          • 4317
                          • Mercedes-Benz

Nie wiem czy nie ma podstaw aby skarżyć rejon dróg , oni są odpowiedzialni za drogi i drzewa rosnące w pasie drogi . Drzewa chore (np. spróchniałe ) powinny być usunięte ze względu na realne stwarzanie zagrożenia utraty zdrowia lub życia użytkowników drogi , tak jak zresztą dziury w jezdni . Bo przecież też mogą powiedzieć że nie uważałeś i wjechałeś w dziurę :idea: a jak wiadomo tak nie jest .
                          Daniel

Komentarz

• endryu
                            RS
                            • 2006
                            • 3778
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Odwołanie będę składał od mandatu - popytam prawnika...
                            odwołanie możesz złożyć do sądu za czyn nie będący wykroczeniem :!:
                            Z twojego opisu jednak jest to jak najbardzie wykroczenie w ruchu drogowym. Nie zachowałeś szczególnej ostrożności i wjechałeś na leżącą na jezdni przeszkodę
                            ...art.2 pkt.22 prawa o ruchu drogowym
                            -szczególna ostrożność - ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie;
                            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                            =================================================

Komentarz

• b707
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1272

Dokładnie. Równie dobrze można wjechać na zakręcie w budynek i się sądzić z właścicielem że postawił go w takim miejscu a nie innym.
                              Adam

Komentarz

• baca10
                                RS
                                • 2009
                                • 6225

Panowie, to jest Polska, chory kraj i chore przepisy :!: :!: :!:

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Za w jechanie w dziurę w jezdni, urwanie koła i w związku z tym kolizją drogową to też dostaje się mandat? Przecież można było zobaczyć dziurę o 5 nad ranem podczas słabej widoczności itp? :evil:
                                  Czy to tez kwalifikuję się do "nie dostosowanie jazdy do warunków panujących na drodze"
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• tomus7
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1896
                                    • Peugeot

Zamieszczone przez piramida
                                    Za w jechanie w dziurę w jezdni, urwanie koła i w związku z tym kolizją drogową to też dostaje się mandat? Przecież można było zobaczyć dziurę o 5 nad ranem podczas słabej widoczności itp? :evil:
                                    Czy to tez kwalifikuję się do "nie dostosowanie jazdy do warunków panujących na drodze"
                                    w tym przypadku odpowiedzialność po stronie właściciela drogi chyba, że wprowadził jakieś ograniczenia i oznakował drogę

Komentarz

• TomekRs
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1670

jak podpisales mandat to juz sie od niego nie odwolasz. Proboj walczyc z zarzadem drog, to podobna sprawa do tych np. z ubytkami w jezdzni i potem rozwalonym kolem. WALCZ!

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez tomus7
                                        Zamieszczone przez piramida
                                        w tym przypadku odpowiedzialność po stronie właściciela drogi chyba, że wprowadził jakieś ograniczenia i oznakował drogę
                                        tak masz rację, zastanawiam się tylko dlaczego nie dostaje się za to mandatu skoro dostaje się na wjazd na przeszkodę? Przeszkodę jak i dziurę mogę nie zauważyć na jezdni, za przeszkodę dostane mandat a za dziurę nie :roll: (w sumie dziura to tez przeszkoda)

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Deviant
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 46

Panowie - dzień w dzień jeżdżę tą samą trasą do i z pracy. Prosta droga, więc każdy by jechał 'na luzie' i bez stresu. O 7 rano ciemno i widać tylko tyle ile oświecą reflektory - nie wiele. Drzewa na drodze nie było jak sięgałem wzrokiem - pojawiło się znikąd, ale nie widziałem jak upada. To było suche, spróchniałe drzewo, które musiało się przewrócić tuż przede mną. Kolega, który jechał kilka minut wcześniej tą drogą drzewa na jezdni nie widział...
                                          Moja prędkość zawsze w tym miejscu to 80km/h (temopomat), więc mandat za "jazdę z prędkością niezapewniającą panowanie nad pojazdem" muszę odwołać.
                                          Mam na to 7 dni...
                                          Zasadniczo...

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Panowie - dzień w dzień jeżdżę tą samą trasą do i z pracy. Prosta droga, więc każdy by jechał 'na luzie' i bez stresu. O 7 rano ciemno i widać tylko tyle ile oświecą reflektory - nie wiele. Drzewa na drodze nie było jak sięgałem wzrokiem - pojawiło się znikąd, ale nie widziałem jak upada. To było suche, spróchniałe drzewo, które musiało się przewrócić tuż przede mną. Kolega, który jechał kilka minut wcześniej tą drogą drzewa na jezdni nie widział...
                                            Moja prędkość zawsze w tym miejscu to 80km/h (temopomat), więc mandat za "jazdę z prędkością niezapewniającą panowanie nad pojazdem" muszę odwołać.
                                            Mam na to 7 dni...
                                            Odpiszą ci że nie ważne ile jechałeś powinieneś zdążyć wyhamować lub ominąć przeszkodę, dziwi mnie tylko jedno, dlaczego mandat za wpakowanie się w drzewo leżące na drodze/ Nie pojmuje tego...

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8044
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Deviant, jeżeli jechałeś sam to powinni Cię upomnieć. (Też kiedyś zimą wjechałem jak Ty, też wezwałem policję).
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Deviant
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 46

Kompletuję na razie to,co poniszczone. Reflektor i migacz już zamówione. Za nic jednak nie mogę znaleźć na allegro obudowy spryskiwacza reflektora prawego.
                                                Czy to się jakoś specjalnie nazywa? Moja Octa jest w wersji L&K i ten spryskiwacz (jego obudowa) była pod kolor zderzaka...
                                                Zasadniczo...

Komentarz

• lilo
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 4317
                                                  • Mercedes-Benz

Mój znajomy miał podobną sytuację ale zamiast drzewa była duża gałąź i wygrał sprawę w sądzie . Ten mandat to jakaś paranoja w życiu bym go nie przyjął , ale skoro tak zrobiłeś to się odwołuj i tłumacz się że przyjąłeś go pod presją Policji .
                                                  Daniel

Komentarz

Pracuję...